Stichting Moskee Al-Mohsinien Meppel
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Stichting Moskee Al-Mohsinien Meppel

Stichting Moskee Al-Mohsinien Meppel
 
IndexIndex  ZoekenZoeken  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Huwelijk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
oeghtie3




Aantal berichten : 8
Registration date : 21-03-10

Huwelijk Empty
BerichtOnderwerp: Huwelijk   Huwelijk Emptyzo maa 21, 2010 4:52 pm

Huwelijk


Door Shaykh Muhammad ibn Saalih al-'Uthaymeen

Vertaald naar het Engels door Basheer Adam Aliyu and Abu 'Abdullaah Mohammed Akhtar Chaudhry

Vertaald naar het Nederlands door: Amal

Inhoud


01] – Definitie van nikaah

02] – De wijsheid van nikaah

03] – De voorwaarden voor nikaah

04] – Karaktereigenschappen van de vrouw die het beste is om te huwen

05] – Degenen waarmee huwelijk verboden is

06] - Toegestaan aantal vrouwen voor huwelijk

07] – De wijsheid achter het huwelijk

08] – De gevolgen van huwelijk

09] - De regelgeving betreffende scheiding en wat ermee gepaard gaat.

10] – De gevolgen van een scheiding


Definitie van nikaah


Taalkundig betekent het “het huwelijkscontract”, en het betekent ook “geslachtsgemeenschap hebben met de vrouw”. Abu 'Alee al-Qaalee zei: "De Arabieren verschilden met gebruik van het woord (contract) en (geslachtsgemeenschap). Dus, wanneer ze zeggen: Die en die heeft nikaah gedaan met een meisje of de dochter van die en die, wat ze dan bedoelen is het huwelijkscontract. En wanneer ze zeggen: Hij heeft nikaah met deze vrouw gedaan of met zijn vrouw, dan bedoelen ze geslachtsgemeenschap.”

Technisch – een contract van overeenkomst tussen een man en vrouw, waarmee beiden genoegen en plezier zoeken met de ander, en een vrome familie willen stichten die leidt tot een sterke gemeenschap.

Er moet vermeld worden dat de intentie achter nikah niet alleen het zoeken van genoegen en plezier met iemands partner, maar het bevat ook de intentie om een vrome familie te stichten die leidt tot een sterke gemeenschap. Maar het kan zijn dat een van de twee intenties belangrijker is dan de ander, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van iemand.


De wijsheid van nikaah


Nikah is opzichzelf een wet, en meer voor degene wie verlangens heeft en kan trouwen. Het is ook van de Sunnah van de Boodschappers, aangezien Allah(Subhaanahu wa Ta'aala) zegt:

En Wij zonden inderdaad boodschappers vóór u en Wij gaven hun vrouwen en kinderen. En het is een boodschapper niet mogelijk een teken te brengen dan door het gebod van Allah. Voor elke periode is er een (Goddelijk) besluit. (Soorah ar-Ra'd, Aayah 38 )

En de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) huwde ook, en hij zei:

Inderdaad, ik huw vrouwen. Dus, wie er tegen mijn Sunnah in gaat, hij behoort niet tot mij.

Hierdoor hebben de geleerden gezegd: “huwelijk voor iemand die verlangens heeft is beter dan vrijwillige daden van aanbidding, aangezien het veel goeds brengt”, (wat later verder uitgelegd zal worden, inshallah.)

Maar in sommige gevallen, kan nikaah een verplichting zijn, zoals in het geval van een man die sterke verlangens heeft en voor zichzelf vreest dat hij valt in datgene wat verboden is als hij niet huwt. In dit geval is het daarom verplicht voor hem om te trouwen om zichzelf te behoeden om in hetgeen te vervallen wat verboden is.

De profeet(sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«O jonge mannen! Wie onder jullie het kan veroorloven om te huwen, laat hem huwen, want het is meer effectief in de blikken neerslaan en het beschermen van iemands kuisheid. Wie dat niet kan doen, laat het hem vasten, aangezien het een bescherming voor hem zal zijn


De voorwaarden voor nikaah


Deel van de schoonheid van het Islamitische systeem en de precisie waarmee de wetten zijn gemaakt is dat er voorwaarden zijn voor elk contract dat gesloten wordt, en stelt zodoende beperkingen voor het uitvoeren en toepassen ervan. Dus elk contract heeft voorwaarden, waarzonder het contract incompleet is. En dit is duidelijk indicatief voor de Islamtische wetten en zijn perfectheid, aangezien het van de Ene die Alwetend is en alles weet wat goed is voor Zijn schepping. Dus Hij heeft voor hen wetten gemaakt waarmee hun religieuze en wereldlijke zaken zodat het niet chaotisch en zonder grenzen wordt. Een van deze contracten is het contract van nikaah; en het contract van nikaah heeft voorwaarden, en we zullen de belangrijksten hier noemen:

1) Instemming van beide partijen: Dus het is incorrect om de man of de vrouw te dwingen om elkaar te huwen wanneer ze dat niet willen. Allaah (Subhaanahu wa Ta'aala) zegt:

O, gij die gelooft, het is u niet geoorloofd, vrouwen te erven tegen haar wil (Soorah an-Nisaa., Aayah 19)

En de Profeet(sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

« Een maagd zou niet gehuwd moeten worden totdat haar instemming wordt gevraagd. »,
en ze zeiden: O Boodschapper van Allaah, welke vorm zal haar instemming innemen? Hij zei:
«Dat ze stil blijft.»

Dus de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) heeft het huwelijk van een vrouw die niet toegestemd heeft verboden; en dit met inbegrip van de maagd en de gescheide of de weduwe. Maar, in het geval van de laatsten, is hun verbale toestemming nodig, maar voor de maagd is zwijgen genoeg, aangezien het mogelijk is dat ze verlegen is om verbaal haar toestemming aan te geven.
Als ze niet geïnteresseerd is om te trouwen dan is het voor niemand toegestaan om haar te dwingen, zelfs haar vader, zoals vermeld in de hadeeth:

«…en betreffende de maagd, haar vader moet haar toestemming vragen.»

En er is geen zonde op haar vader als hij haar niet uithuwelijks in zo’n situatie, omdat ze zelf niet geïnteresseerd is. Maar hij moet doorgaan haar te onderhouden (financieel) en haar te beschermen.
Wanneer twee mannen haar hand vragen voor het huwelijk en ze laat merken dat ze de een boven de ander verkiest, en haar walee wil haar aan de andere huwen, dan moet ze uitgehuwelijkt worden aan degene die ze heeft gekozen, als hij goed voor haar is. Maar als hij niet goed vaar haar is, dan moet haar wallee voorkomen dat zij aan hem gehuwd wordt, en dan is er geen zonde op hem.

2) De walee: De nikaah is niet geldig als de bruid geen wallee heeft, zoals de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Er is geen nikaah zonder een wallee.»

Dus wanneer een vrouw zichzelf uithuwelijkt, dan is de nikaah ongeldig.

De walee is een mannelijke volwassene die een volwassen, verantwoordelijke persoon is onder haar verwantste mannelijke familieleden (van de kant van haar vader), zoals haar vader, haar grootvader, de zoon, de kleinzoon, de broer, het broer van de vader, de oom van de vader en zijn kinderen.
Wat betreft de broer van de moeder, zijn kinderen en de grootvader, zij hebben Islamitisch gezien geen zeggenschap over haar.

Aangezien het noodzakelijk voor haar is om een walee te hebben, en het is verplicht voor de walee om de beste en ideale partner voor haar te kiezen wanneer er meerdere zijn waaruit gekozen kan worden. En als er maar één iemand is die haar hand heeft gevraagd, en hij is goed en zij is tevreden met hem, dan moet haar walee haar aan hem uithuwelijken.

Laten we even stilstaan bij de omvang van de verantwoordelijkheid die de walee over de vrouw heeft. Allah heeft hem een voogd gemaakt. Ze is daarom een vertrouwen op zijn schouders en het is verplicht voor hem om er voor te zorgen en op een goede manier voor haar plaats (huwelijk) te zorgen. Het is ook verboden voor hem om haar te bewaren voor zijn eigen voordeel, of haar uit te huwelijken aan iemand die niet goed voor haar is, uit hebzucht voor het gene wat hij aan hem zal geven. Dit is zeker deel van de beproeving van vertrouwen en Allah (Subhaanahu wa Ta'aala) zegt:

{O, gij die gelooft, weest Allah en de boodschapper niet ontrouw en weest niet ontrouw aan het u toevertrouwde tegen beter weten in.} (Soorah al-Anfaal, Aayah 27).

Hij zegt ook:

{ Allah heeft niemand lief die oneerlijk, ondankbaar is. } (Soorah al-Hajj 38 ).

En de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Ieder van jullie is een herder, en ieder van jullie zal gevraagd worden over zijn kudde.»

Helaas zie je goede mannen die de hand van een vrouw vragen aan haar walee, en haar walee weigert de een na de ander. Dus wanneer iemand zo is als dit, dan wordt zijn voogdij over haar opgeheven en een andere walee van de dichtstbijzijnde familie van degenen die geschikt zijn (voor de verantwoordelijkheid) moet haar uithuwelijken.


Karaktereigenschappen van de vrouw die het beste is om te huwen


Zoals we al eerder hebben vermeld, wat de intentie is van de nikaah is voor de man en de vrouw om plezier / genoegen bij elkaar te zoeken en een vrome familie te stichtten die leidt tot een sterke gemeenschap. Dus, hierop gebaseerd, het type vrouw wie het meest geschikt is om te huwen is de gene die deze twee zaken verklaart, en dat ze zowel fysisch als spiritueel / innerlijk mooi is.

Wat betreft fysische schoonheid, dit betekent volledigheid in structuur, hoe mooier en liever een vrouw in woorden is, hoe aangenamer ze is voor de ogen, en zo zijn ook haar woorden voor de oren. Dus het hart opent zich en voelt zich comfortabel in haar aanwezigheid, en zodoende de verklaring van Allah (Subhaanahu wa Ta'aala):

{En dit is onder Zijn tekenen, dat Hij uit uw midden echtgenoten voor u schiep, opdat gij er rust in moogt vinden, en Hij heeft liefde en tederheid onder u geplaatst. }(Soorah ar-Room, Aayah 21)

Haar spirutele / innerlijke schoonheid aan de andere kant betekent compleetheid van religie en manieren, en hoe completer een vrouw is in haar religie en manieren, hoe geliefder ze is voor de ziel en hoe beter de gevolgen zijn (van haar te huwen). Omdat een religieuze vrouw Allah’s opdrachten gehorzaamt en haar plichten na komt jegens haar man, zijn bed, zijn kinderen en rijkdom: Ze helpt hem in het gehoorzamen van Allah, wanneer hij vergeet herinnert ze hem en wanneer hij lui is spoort ze hem aan, als hij boos is kalmeert ze hem. En een welgemanierde vrouw doet dingen die de liefde van haar man laten toenemen, respecteert hem en blijft niet thuis wanneer hij wil dat ze mee gaat, noch gaat ze ergens heen als hij wil dat ze thuis blijft.

De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) werd gevraagd: wie is de beste vrouw? En hij antwoordde:

«Iemand die hem tevredenstelt wanneer hij kijkt, hem gehoorzaamt als hij haar iets beveelt, en niet tegen zijn persoonlijke regels en zijn rijkdom in gaat, op een manier waar hij niet van houdt. En hij zei ook:
«Huw liefhebbende vrouwen die vruchtbaar zijn zodat ik trots zal zijn op jullie aantallen tegenover de andere Profeten (of naties) »

Dus, wanneer een vrouw met beide fysische en spirituele / innerlijke schoonheid gekregen kan worden, is dit de hoogste perfectie en het grootste geluk met de leiding van Allah




Degenen waarmee huwelijk verboden is

De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Inderdaad heeft Allah de verplichte (daden) voorgeschreven, dus laat ze niet, en Hij heeft limieten geseld, dus overtreed hen niet.

Deel van de totale Islamitische limieten is dat Hij heeft gespecificeerd in huwelijk (nikaah) wat toegestaan en wat niet toegestaan is, Dus, Hij heeft een man verboden om bepaalde vrouwen te trouwen wegens hun relatie (verwantschap) met hem, of door gezoogd te zijn door de zelfde vrouw of iets anders.
Vrouwen met wie huwelijk is verboden zijn daarom in twee categorieën verdeeld:

(1) Degenen waarmee huwelijk voor altijd is verboden
(2) Degenen waarmee huwelijk is verboden totdat omstandigheden anders bepalen


(1) Degenen waarmee huwelijk voor altijd is verboden – er zijn drie typen van:

[A] Degenen zijn verboden wegens hun relatie (met de man): En er zijn zeven (totaal) aangezien Allah hen heeft vermeld in Soorah an-Nisaa.:

{ Verboden zijn u uw moeders en uw dochters en uw zusters en uw vaders zusters en uw moeders zusters en uw broeders dochters en uw zusters dochters en uw minnen en uw zoogzusters en de moeders uwer vrouwen en uw stiefdochters (Soorah an-Nisaa., Aayah 23)

(i) (Het woord) "Jullie moeders", duidt op de moeder, en de grootmoeders – van zowel de vaders als moeders kant;

(ii) En (het woord) "jullie dochters", duidt op iemands eigen dochters, de dochters van zijn zonen en de dochters van zijn dochters.

(iii) And (het woord) "jullie zusters", duidt op (vol) bloed zusters (met dezelfde vader en moeder), (half-)zusters van de vaders kant en (half-)zusters van de moederskant;

(iv) En (het woord) "de zusters van jullie vaders", duidt op iemands tantes van vaderskant, en de tantes van zijn vader van vaderskant, en de tantes van zijn grootvader van vaderskant, en de tantes van zijn moeder van vaderskant en van zijn grootmoeder van vaderskant.

(v) En (het woord) "de zusters van jullie moeders", duidt op iemands eigen tantes van moeders kant, en de tantes van zijn vader van moeders kant, en de tantes van zijn grootvader van moeders kant, de tantes van zijn moeder van moeders kant en de tantes van zijn grootmoeder van moeders kant.

(vi) En (het woord) "dochters van jullie broeders", duidt op de dochters van zijn vol bloed broer, en de dochters van zijn (half) broer van zijn vader (met dezelfde vader), en de dochters van zijn half broer van zijn moeder (met dezelfde moeder) en de dochters van zijn zonen en de dochters van hun zonen en zo verder.

(vii) En (het woord) "dochters van jullie zusters", duidt op de dochters van zijn vol bloed zuster, en de dochters van zijn half zuster van zijn vader (met dezelfde vader) en de dochters zijn half zusters van zijn moeder (met dezelfde moeder) en de dochters van hun zonen en dochters van en zo verder.


Degenen die gezoogd zijn door dezelfde vrouw: En zij zijn precies dezelfd als degenen die in de eerste categorie genoemd zijn. De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Borstvoeding zorgt voor hetzelfde verbod als wat is verboden door bloedverwantschap. »

Maar er zijn voorwaarden voor dit verbod, waaronder:

(i) Dat het kind vijf keer of meer borstvoeding heeft gedronken. Dus wanneer hij maar vier keer van de borstvoeding gedronken heeft, dan wordt zij niet als een moeder voor hem beschouwd.
Dis is gebaseerd op wat Imaam Muslim vertelde op de autoriteit van 'Aa.ishah (radhi-yAllaahu 'anhaa) wie zei:

«Het werd geopenbaard in de Koran dat het tien keer drinken van de borst van een vrouw haar verbied voor het kind: dit werd toen teruggebracht tot vijf. De Boodschapper van Allah (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) overleed toen terwijl dit werd gereciteerd uit de Koran.»

(ii) Dat borstvoeding wordt gedaan voor het spenen, dat de vijf keer borstvoeding wordt gedaan voor het spenen. Maar wanneer het na de speen periode wordt gedaan, of een deel ervan ervoor en een deel ervan erna, dan wordt de vrouw geen moeder voor hem.

Wanneer de voorwaarden voor borstvoeding compleet zijn, dan wordt de baby een kind van de vrouw en haar kinderen worden broeders van hem, of ze nou voor of na hem geboren zijn. Hetzelfde geld voor de kinderen van de man van de vrouw van wie het kind borstvoeding heeft gehad, zij worden broeders en zusters van hem, of ze nu door dezelfde moeder zijn gezoogd of niet.

Hier moeten we opmerken dat de verwanten van de baby die borstvoeding heeft gehad buiten zijn nakomelingen, geen relatie heeft met de borstvoeding en het heeft niets met hem te maken. Dus het is toegestaan voor zijn bloedbroeder om zijn moeder die borstvoeding heeft gegeven of zijn zuster door borstvoeding te huwen. Maar, de kinderen van de baby (die borstvoeding heeft gehad) worden kinderen van de moeder die borstvoeding gaf en de man wiens baby ze op dat moment zoogde, dat is de regelgeving betreffende hem.


[C] Degenen die verboden zijn door echtelijke verhoudingen:

(i) De vrouwen van vaders en grootvaders, van de vaders of van de moederskant, omdat Allah heeft gezegd:

{ En huwt niet de vrouwen, die uw vaders huwden, met uitzondering van wat reeds gebeurd is. Het is een slecht en afschuwelijk iets en een verkeerde weg..} (Soorah an-Nisaa., Aayah 22)

Dus, wanneer een man een huwelijkscontract met een vrouw aangaat, wordt ze verboden voor zijn kinderen en hun kinderen, of hij nu geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad of niet.

(ii) De vrouwen van (zijn) kinderen, omdat Allaah zei:

{ en de vrouwen uwer eigen zonen } (Soorah an-Nisaa., Aayah 23)

Dus wanneer een man een huwelijk sluit met een vrouw wordt ze verboden voor zijn vader en grootvader, door het contract, zelfs wanneer hij geen geslachtsgemeenschap met haar heeft, of het nu van vaders of van moederskant is.

(iii) De moeder van de vrouw en haar grootmoeders, omdat Allah zei:

{ en de moeders uwer vrouwen } (Soorah an-Nisaa., Aayah 23)

Dus, wanneer een man een vrouw huwt, worden haar moeder en grootmoeder verboden voor hem, door het contract, zelfs wanneer hij geen geslachtsgemeenschap met haar heeft, en zowel de grootmoeders van haar vaders en van haar moeders kant.

(iv) Dochters van de vrouw en de dochters van haar zonen, en de dochters van haar dochters, en haar nakomelingen (haar stief kinderen en hun nakomelingen), op voorwaarde dat hij geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad. Maar wanneer hij scheidt voordat hij geslachtsgemeenschap met zijn vrouw heeft gehad, dan zijn deze kinderen en hun nakomelingen niet verboden voor hem, omdat Allah zei:

uw stiefdochters, die uw beschermelingen zijn door uw vrouwen tot wie gij zijt ingegaan, maar als gij niet tot haar zijt ingegaan zal er geen zonde op u rusten (Soorah an-Nisaa., Aayah 23).

Dus, wanneer een man een vrouw huwt en geslachtsgemeenschap met haar heeft, worden haar kinderen en hun nakomelingen verboden voor hem, of ze nou tijdens het huwelijk zijn geboren of ervoor. Maar wanneer de scheiding plaatsvindt voordat hij geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad, dan zijn de stief-dochters en hun nakomelingen niet verboden voor hem.


(2) Degenen waarmee huwelijk Is toegestaan totdat omstandigheden anders bepalen – En er zijn de volgende types van:

[A] De zusters van zijn vrouw en haar tantes (van vaders en van moederskant), tot dat hij scheidt van haar door haar dood of een scheiding, nadat ze haar iddah (wachtperiode) heeft voltooid omdat Allah zei:

{alsmede twee zusters tezamen te hebben } (Soorah an-Nisaa., Aayah 23)

En het gezegde van de Profeet(sal-Allaahu 'alayhe wa sallam):

«Een vrouw zou niet samen met haar tante van vaders of moederskant gehuwd moeten worden »


[B] Een vrouw in de staat van iddag voor een andere man: dat is wanneer een vrouw in haar wachtperiode is (van een scheiding) van een andere man, het is verboden voor hem om haar te huwen totdat ze haar iddah heeft voltooid. Hetzelfde geldt voor haar ten huwelijk vragen tijdens haar iddah, todat ze het heeft voltooid.

[C] Een vrouw in een staat van Ihraam voor Hajj of Umrah: het is verboden om een vrouw te huwen in zo’n situatie totdat ze het heeft voltoooid en uit de staat van ihraam is.
Er zijn nog andere typen van verboden vrouwen, maar ik heb hen achterwege gelaten om een lange discussie te vermijden.

Maar menstruatie verbiedt niet een huwelijk met een vrouw, dus ze mag uitgehuwelijkt worden wanneer ze in haar periode is, maar ze zou geen geslachtsgemeenschap mogen hebben voordat haar periode over is en ze ghusl heeft verricht.



[b]Toegestaan aantal vrouwen voor huwelijk



Het toestaan om zoveel vrouwen te trouwen dan men wil zonder een limiet is iets dat tot chaos zal leiden, onrechtvaardigheid en onmogelijkheid om om te gaan met de rechten van vrouwen; en omdat het beperken van een man om maar één vrouw te huwen tot kwaad en het vervullen van sexuele lusten door andere verboden dingen leidt; heeft islam het toegestaan om maximaal vier vrouwen te huwen, omdat dat de limiet is waarmee een man rechtvaardig kan zijn en goed om kan gaan met de rechten van vrouwen, wanneer hij meer dan één vrouw nodig heeft. Allah zei:

huwt dan vrouwen die u behagen, twee of drie, of vier en als gij vreest, dat gij niet rechtvaardig zult handelen, dan één of wat uw rechter handen bezitten. Dat is voor u de beste weg, om onrechtvaardigheid te voorkomen. (Soorah an-Nisaa., Aayah 3)

En gedurende de tijd van de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam), accepteerde Ghaylaan al-Thaqafee Islaam terwijl hij tien vrouwen had. Dus. De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) gebood hem om vier van hen te kiezen en van de rest te scheiden. Ook Qays ibn al-Haarith zei: Ik Accepteerde Islam terwijl ik acht vrouwen had, toen kwam ik bij de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) en vertelde het hem, en hij zei:

«Selecteer vier van hen.»



De voordelen van het trouwen van maximaal vier vrouwen.

1) Soms kan het absoluut nodig zijn om te doen, zoals in het geval dat de vrouw oud is of ziek of omdat hij geen geslachtsgemeenschap met haar kan hebben en hij zijn verlangens niet kan beheersen en zij kinderen met hem heeft. Want als hij bij haar blijft is hij bang dat hij in moeilijkheden zal raken door het ontbreken van geslachtsgemeenschap, of hij is bang dat hij overspel zal plegen. Maar als hij haar zal scheiden, zal hij haar scheiden van de kinderen. Dus dit probleem kan niet anders opgelost worden dan met de oplossing; polygamie. (het huwen van meer dan een vrouw)

2) Huwelijk is een voorbeeld van relaties en banden tussen mensen, en Allah heeft het gelijkgesteld aan verwantschap, aangezien hij zegt:

{ En Hij is het Die de mens uit water heeft geschapen en heeft hem verwanten gegeven door afstamming en huwelijk; uw Heer is Almachtig} (Soorah al-Furqaan, Aayah 54)

Dus, polygamy verbindt verschillende families met elkaar en dat is een van de redenen waarom de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) een aantal vrouwen huwde;

3) Het leidt tot de bescherming van een groot aantal vrouwen en het zorgen voor hun behoeften als voedsel, onderdak, en vele kinderen en afstammelingen (een resultaat ervan). It leads to the protection of a large number of women and (providing) their needs such as feeding, accommodation, and a lot of children and descendants (result from it). Dit alles is het doel van de Islamitische wet;

4) Onder mannen zijn er enkele die sterke verlangens hebben die niet door één vrouw vervuld kunnen worden, ook al is ze vroom, zuiver en bang voor overspel. Maar ze willen hun verlangens op een legale manier vervullen. Dus uit de genade van Allah jegens zijn schepping, heeft Hij hen toegestaan om meer dan een vrouw te hebben op een veilige manier .


De wijsheid achter het huwelijk


Voordat we het over dit onderwerp zullen hebben, is het voor ons allemaal verplicht om met volledige zekerheid te weten dat alle wetten van de Sharee’ah wijs zijn, en dat ze alle juist zijn, en ze bevatten beslist geen grapjes en onnozelheid. Dit omdat ze van de Wijze zijn, de Alwetende. Maar is al die wijsheid (duidelijk begrijpbaar) voor de schepping? Mensen hebben zeker beperkte kennis, gedachten en karakter. Dus het is niet mogelijk voor hen om allest e begrijpen, nog kunnen ze kennis hebben van alles. Allah de Verhevene zegt:

En zij stellen u vragen betreffende de Geest. Zeg: "De Geest is op bevel van mijn Heer: en er is u slechts een weinig kennis van gegeven." (Soorah al-Israa., Aayah 85)

Het is ook verplicht om welwillend de regels van de Sharee’ ah, neergezonden door Allah op zijn dienaren, te accepteren, of we nu de wijsheid erachter begrijpen of niet.


Enkele wijsheden achter het huwelijk zijn:

1) Het beschermen van elk van het Paar: De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«O jongeren, wie de last kan dragen zou moeten huwen, want het is beter om je ogen neer te slaan en je prive delen te beschermen.»

2) Het beschermen van de gemeenschap tegen kwaad en morele ontaarding; al ser geen huwelijk zou zijn, zouden de barbaarse dingen wijdverspreid zijn onder mannen en vrouwen.

3) Ieder van het paar heeft rechten en partnerschap van de ander: De man zorgt voor de vrouw, voed, huisvest en kleed haar volgens zijn vermogen en de norm. De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Hun rechten op jullie is hun onderhoud en kleding volgens de norm.»

En de vrouw zorgt voor de man door te doen wat verplicht is voor haar in het huis zoals het verzorgen en onderhouden. De Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei;

«… en een vrouw is een herder in het huis van haar man en zal over haar kudde gevraagd worden.

4) Het vormen van relaties tussen families en etnische groepen: Hoeveel families, onbekend voor elkaar, warden niet samengebracht, close en sterk, door huwelijk? Dat is waarom Allaah (Subhaanahu wa Ta'aala) ) het huwelijk gelijkwaardig heeft gemaakt met verwantschap, zoals al eerder vermeld werd.

5) Het voortbestaan van het menselijk ras op een veilige manier: omdat huwelijk een manier is voor geboorte (van kinderen), waardoor het voortbestaan van de mensheid is gegarandeerd. Allah de Verhevene zegt:

{ O, gij mensen, vreest uw Heer, Die u van één enkele ziel schiep en daaruit haar gezellin schiep en uit hen beiden mannen en vrouwen verspreidde en vreest Allah in Wiens naam gij een beroep op elkander doet en (weest plichtsgetrouw) betreffende de familiebanden. Voorwaar, Allah is Bewaker over u.} (Soorah an-Nisaa., Aayah 1).

Wanneer er geen huwelijk was, dan zou een van de twee dingen ontstaan: of het uitsterven van het menselijke ras, of kinderen die voortkomen uit overspel, zonder stamboom, noch levend volgens enige moraliteit.

Ik denk dat het goed is om een beetje af te dwalen en het te hebben over de regelgeving betreffende geboorteregeling.

Het bepereken van de geboorte tot een bepaalt aantal is tegen het doel van Allah, omdat de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) droeg zijn volgelingen op om vrouwen te huwen die erg vruchtbaar waren en de reden die hij hiervoor gaf, was dat hij trots wou zijn op het aantal van zijn volgelingen, tegenover de andere profeten en naties (op de dag des Oordeels). Geleerden van Islamitische jurispundentie zeiden dat, een man een vrouw moet huwen die bekent staat om haar goede vruchtbaarheid bij zichzelf (vanuit een eerder huwelijk), of door haar dichtstbijzijnde vrouwelijke familieleden, zoals haar moeder of zus, als ze niet eerder gehuwd is.

Bovendien, waarom moet het aantal kinderen bepertk worden? Is het uit angst voor armoede of angst voor de moeilijkheden van opvoeden? Als dat de redden is, dan is dit een vorm van een negatieve gedachte jegens Allah(Subhaanahu wa Ta'aala) omdat wanneer de Glorieuze en Verhevene iets schept, Hij hem zeker in onderhoud voorziet.

Allaah (Subhaanahu wa Ta'aala) zegt;
{ En er is geen schepsel dat op aarde kruipt, of zijn voorziening berust bij Allah(Soorah Hood, Aayah 6)

En hij zei :
{En hoeveel dieren zijn er die hun eigen onderhoud niet meedragen! Allah zorgt voor hen en voor u, en Hij is de Alhorende, de Alwetende..} (Soorah al-'Ankaboot, Aayah 60)

En Hij vermeldde ook, betreffende degenen die hun kinderen doden uit angst voor armoede:
{En doodt uw kinderen niet uit vrees voor armoede. Wij zijn het die in hun behoeften en in de uwe voorzien. Voorwaar, hen te doden is een grote zonde..} (Soorah al-Israa., Aayah 31)

Aan de andere kant, wanneer de reden voor geboortebeperking de angst is voor moeilijkheden bij het opvoeden, dan is dit een vergissing. Hoevaak hebben weinig kinderen problemen veroorzaakt voor hun ouders betreffende hun opvoeding? Terwijl een groot aantal kinderen makkelijker waren om op te voeden – met de hulp va Allaah (Subhaanahu wa Ta'aala)! Dus, hoe meer de dienaar zijn God vreest en zijn voorgeschreven Islamitische weg volgt, zal Allah de Verhevene zijn zaken vergemakkelijken. Allah zegt:

{En voor hem die Allah vreest, zal Hij een uitweg bereiden. } (Soorah at-Talaaq, Aayah 2)

Nu het duidelijk is dat geboortebeperking niet toegestaan is in Islam, is de vraag: Is geplande zwangerschap wat de situatie van de moeder goed doet ook zoals geboortebeperking, of niet?

Het antwoord: Nee! Een geplande zwangerschap afhankelijk van de situatie van de moeder maakt geen deel uit van de verboden geboortebeperking, en wat ik bedoel met geplande zwangerschap is dat het getrouwde paar een manier gebruikt om zwangerschap te voorkomen op bepaalde momenten, maar niet altijd. Dit is toegestaan wanneer de man en de vrouw het er beide mee eens zijn, bijvoorbeeld wanneer de vrouw zwak is en een zwangerschap haar zwakte verergert of ziekte verergert, kan ze bijvoorbeeld de pil gebruiken, met de toestemming van haar man, om een zwangerschap voor een bepaalde tijd te voorkomen en er schuilt geen kwaad in.

De shahabah – metgezellen van de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) – Moge Allah tevreden met hem zijn, praktiseeerden al-‘Azl – coitus interruptus- gedurende het leven van de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam), maar ze werden niet verboden om dat te doen. Natuurlijk valt al-Azl onder de manieren van het verkomen van zwangerschap.

De gevolgen van huwelijk



Er zijn vele gevolgen van het huwelijk, waaronder:

1) De bruidsschat wordt verplicht: de bruidsscgat is hetgene dat gegeven wordt aan de bruid al seen gevolg van het huwelijkscontract, wordt vastgesteld voor de vrouw door het huwelijk, of het nu een voorwaarde was of niet.

Dus, wanneer het van tevoren vastsgesteld is, dan is het datgene, of het nu veel of weinig is: Maar wanneer het niet vastgesteld is, zoals wanneer het huwelijk gesloten is maar hij haar niets heeft gegeven, en niets was vastgesteld, dan moet de man haar ‘de bruidsschat van haar keuze geven’, dat is wat er normaal gegeven wordt aan een vrouw zoals zij. De bruiddschat kan zowel in de vorm van (materiële) bezittingen zijn, of in de vorm van een daad, omdat de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) een vrouw uithuwelijkte op de voorwaarde dat hij haar iets uit de Koran zou leren.

De correcte Islamitische richtlijnen betreffende de bruidsschat is dat het zo klein mogelijk gemaakt moet worden, omdat, hoe minder hoe beter het huwelijk is, in wedijver met de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) en om meer zegeningen te verkrijgen: want het meest gezegende huwelijk is de minst belastende, en Imaam Muslim heeft vermeld in zijn Saheeh collectie dat een man tegen de profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei: Ik heb een vrouw gehuwd, en hij vroeg: Hoeveel heb je haar als bruidsschat gegeven?" Hij antwoordde: vier Awaaq (meaning 160 Dirham), waarop de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei:

«Vier Awaaq!? Alsof je zilver opgraaft uit deze berg! We hebben dat niet om aan jou te geven, maar we kunnen je samen met een bataljon sturen, misschien krijg je iets van daar.»

En'Umar (radhi-yAllaahu 'anhu) zei:

"Maak de bruidsschat van vrouwen niet te hoog, want wanneer he teen eer in deze wereld zou zijn of rechtvaardigheid in het hiernamaals, zou de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) dat meer dan u verdient hebben. Maar, de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) gaf nooit een hoge bruidsschat aan een van zijn vrouwen, noch kreeg hij meer dan 12 Awaaq voor zijn dochters en een Awaaq is gelijk aan 40 Dirham.”

In feite heeft de steeds hogere bruidsschat tegenwoordig een negatief effect doordat sommige mensen niet kunnen huwen, mannen en vrouwen, en mannen doen er jaren over om de bruidsschat bij elkaar te krijgen, waardoor steeds meer kwaad voorkomt, zoals:

a) Veel mannen en vrouwen kunnen niet huwen;

b) De familie van de vrouw kijken naar de bruidsschat, is het veel of weinig? Dus, velen van hen, is de bruidsschat hetgeen wat ze van de man krijgen en krijgt de bruid het niet; dus als het veel is, huwelijken ze haar uit en denken ze niet na over de gevolgen, maar als het weinig is, weigeren ze het voorstel zelfs als het acceptabel is volgens religieuze en morele maatstaven.

c) Dat wanneer de relatie tussen een man en een vrouw slecht wordt, maar de bruiddschat zo’n hoog bedrag is, dan zal hij haar niet op een vriendelijke manier scheiden, hij zal haar eerder kwaad doen, zodat ze misschien een deel teruggeeft van wat hij haar gegeven heeft. Maar als de bruidsschat laag is, zal het makkelijk voor hem zijn om van haar te scheiden.

Zeker, wanneer mensen bescheiden zouden zijn met de bruidsschat en elkaar ermee zouden helpen, dan zal er zich veel goeds verspreiden onder de gemeenschap, er zou veel kalmte zijn en vele mannen en vrouwen zouden beschermd zijn.

Helaas zijn mensen nu begonnen om te wedijveren met hoge bruidscchatten, Unfortunately, people have now begun to compete in raising dowries, zodanig dat zij nieuwe dingen introduceren die onbekend zijn, elk jaar opnieuw, in feite weten we niet wanneer ze zullen stoppen? Maar, sommige mensen, en special de Bedoeïnen, gebruikten een manier die een beetje gemakkelijker is, door een deel ven de bruidsschat uit te stellen: bijvoorbeeld, hij zal de bruid een bepaalde bruidsschat geven, maar de helft ervan zal nu betaald worden en de andere helft zal een jaar later (of nog eerder of nog later) betaald worden. Dit maakt het makkelijker voor de man.

2) Zorgen voor haar behoeften: Het Is verplicht voor de man om voor zijn vrouw te zorgen volgens zijn middellen en de norm, door haar te voorzien van voedsel, drinken, kleding en onderdak. Dus, als hij een van de verplichte dingen weigert te geven, is hij een zondaar en is het toegestaan voor haar om van zijn rijkdom te nemen, gelijk aan wat haar behoeften zal vervullen, of het te lenen op zijn naam, en hij moet de schuld betalen.

Waleemah is een deel van de verplichte uitgaven, en het verwijst naar het eten dat normaalgesproken door de man wordt verzorgd waarvoor hij mensen uitnodigd om er van te eten. Het is een Sunnah – een gebruik van de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) – wat ons opgedragen is om te doen, omdat de (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) dat deed en anderen gebood om hetzelfde te doen.
Maar, verboden luxe zou vermeden moeten worden bij de Waleemah en het zou ook volgens het vermogen van de man moeten zijn. Wat sommige mensen doen, waarbij hoge bedragen worden uitgegeven, is verkeerd, en het leidt tot het uitgeven van hoge bedragen geld zonder enig voordeel.

3) Relatie tussen de man, de vrouw en hun familie: Zeker, Allah heeft liefde geplaatst tussen een man en zijn vrouw, en deze relatie brengt verantwoordelijkheden met zich mee die hij draagt, volgens de norm, want waar een relatie is, moeten de verantwoordelijkheden dienovereenkomstig worden gedragen.

4) Verbod op huwelijk: Omdat de man een Mahram wordt, is hij verboden om te huwen met haar moeders en grootmoeders; en haar dochters en de dochters van haar dochters, als hij geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad. Ook de vrouw wordt een Mahram, verboden om gehuwd te worden met zijn vaders en grootvaders, en met zijn zonen en kleinkinderen.

5) Erfenis: Wanneer een man een geldig huwelijkscontract aangaat met een vrouw, dan zal er een erfenis zijn, of hij nu geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad of niet, omdat Allah zegt:

{ En gij zult de helft hebben van hetgeen uw vrouwen nalaten, indien zij geen kind hebben, maar indien zij een kind hebben, is er voor u een vierde van hetgeen zij nalaten na de betaling van enig legaat, dat zij hebben nagelaten of van schuld. En zij zullen een vierde hebben van hetgeen gij nalaat, als gij geen kind hebt, maar als gij een kind hebt, zo is er voor hen een achtste deel van hetgeen gij nalaat, na de betaling van enig legaat of van onverrekende schuld. En indien er een man of een vrouw is, van wie wordt geërfd en deze is ouderloos en kinderloos en heeft een broeder of een zuster, dan is er voor elk hunner een zesde deel. Maar als er meer dan dezen zijn, dan zijn zij deelgenoten in een derde na de betaling van enig legaat, dat is nagelaten of van schuld, zonder benadeling. Dit is gebod van Allah en Allah is Alwetend, Verdraagzaam. (Soorah an-Nisaa., Aayah 12)



De regelgeving betreffende scheiding en wat ermee gepaard gaat.

Scheiding is de scheiding van een man van een vrouw door een verklaring, een geschrift of een teken. De algemene regel betreffende scheiding is dat het makrooh, afgeraden, is, omdat het leidt tot verlies van de voordelen van het huwelijk die eerder genoemd zijn, en veroorzaakt dat de familie uiteenvalt. Een hadeeth zei:

«De meest gehaatte toegestane daad door Allah is scheiding.»

Maar, aangezien een scheiding soms onvermeidelijk is, omdat de vrouw er onder lijdt om bij haar man te blijven, of omdat hij er onder lijdt om bij haar te blijven, of om andere redden, heeft Allah het toegestaan uit barmhartigheid jegens zijn dienaren, en heeft hij hen niet beperkt met moeilijkheden en onverbiddelijkheid.

Dus, wanneer een man niet tevreden is met zijn vrouw, en het niet vol kan houden om bij haar te blijven, dan is het toegestaan om van haar te scheiden, met de volgende voorwaarden:

1) Dat de scheiding niet gedurende haar maandelijkse periode is, en als hij van haar scheidt gedurende haar periode, dan heeft hij een zonde began jegens Allah en ZijnProfeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam), hij heeft een verboden data gedaan en moet haar scheiding intrekken en haar onder zijn hoede houden totdat ze schoon is geworden, dank an hij haar scheiden of haar behouden.

2) Dat hij haar niet scheidt, zelfs buiten haar menstruatie periode om, wanneer hij al geslachtsgemeenschap met haar heeft gehad, behalve als haar zwangerschap al zichtbaar is geworden. Dus, wanneer een man van zijn vrouw wil scheiden, nadat hij al geslahctsgemeenschap met haar heeft gehad, zou hij haar niet moeten scheiden totdat ze haar volgende periode heeft gehad, ook al duurt het lang. Dan mag hij van haar scheiden voordat hij geslachtsgemeenschap met haar heeft. Behalve wanneer haar zwangerschap al zichtbaar is geworden, of ze al zwanger was. In dat geval is het toegestaan om van haar te scheiden.

Allah de Verhevene zegt:
{ O, profeet, indien gij van de vrouwen scheidt, scheidt dan van haar voor de vastgestelde periode en berekent de periode, …} (Soorah at-Talaaq, Aayah 1)

Ibn Abbas (RA) zei: (de betkenis is) " Scheidt haar niet terwijl ze haar periode heeft, noch daarna indien je al geslachtsgemeenschap met haar hebt gehad. Maar hij zou haar moeten laten, totdat ze haar periode voltooid heeft, en haar dan te scheiden.”

3) Dat hij niet meer dan een keer van haar scheidt: Dus, hij zou niet moeten zeggen: “Je wordt twee of drie keer gescheiden! Of: “Je wordt gescheiden! Je wordt gescheiden! Je wordt gescheiden!” Omdat het uitspreken van drie scheidingen in één keer verboden is, aangezien het was overgeleverd dat de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) zei, betreffende een man die zijn vrouw drie keer in een keer scheidde, "Wordt het Boek van Allah bespot terwijl ik in u midden ben?" Zodanig dat een man opstond en zei: O Profeet van Allaah (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) Zou ik hem niet moeten doden?

Er zijn zeker veel mensen die de regels betreffende scheiding negeren, dus op het moment dat ze denken aan scheiden, scheiden ze, zonder te denken aan het aantal of het tijdstip. Maar het is verplicht voor de dienaren om binnen de limieten van Allah te blijven, omdat Allah de Verhevene zegt:

{ wie de door Allah voorgeschreven grenzen overschrijden, zijn overtreders.).} (Soorah al-Baqarah, Aayah 229)



De gevolgen van een scheiding



Aangezien een scheiding is scheiden van een vrouw, zijn er verschillende regels die op deze scheiding volgen.

1) 'Iddah (wacht periode) Wordt voor haar verplicht als haar man geslachtsgemeenschap met haar heft gehad of intiem met haar is geweest. Maar als hij haar scheidt voordat hij geslahctsgemeenschap met haar heeft gehad of intiem met haar is geweest, dan is er geen Iddah omdat Allah de Verhevene zegt:

{ O, gij die gelooft! Als gij een gelovige vrouw huwt en daarna van haar scheidt voordat gij haar hebt aangeraakt dan behoeft zij om uwentwille geen wachtperiode te berekenen. Schenkt haar daarom een gave en laat haar op een grootmoedige wijze vrij....} (Soorah al-Ahzaab, Aayah 49).

'Iddah is de (wacht) periode van 5 menstruaties cyclussen, of 3 maanden als ze haar maandelijkse perioden niet heeft, of tot de bevalling als ze zwanger is.

2) De vrouw wordt verboden voor de man als hij al twee keer eerder van haar gescheiden is: Dit betelent dat wanneer haar man haar scheidt en haar dan terugneemt binnen de iddah, of haar opnieuw huwt na de iddah, en haar dan scheidt en haar dan terugneemt binnen de iddah of haar opnieuw huwt na de iddah, en haar dan voor de derde keer scheidt, dan wordt ze verboden voor hem totdat ze met een andere man gehuwd is, een geldig huwelijk, en geslachtsgemeenschap met hem heeft gehad na het huwelijk, en dan geen interesse meer in haar heeft en haar scheidt. Alleen daarna zal het toegestaan zijn voor haar eerste man om haar opnieuw te huwen, omdat Allah de Verhevene heeft gezegd:

{( Is de echtscheiding twee keer geschied, behoud haar dan op behoorlijke wijze of zend haar met vriendelijkheid weg. En het is u niet geoorloofd, iets te nemen van hetgeen gij haar hebt gegeven, tenzij beiden vrezen, Allah's bepalingen niet in acht te kunnen nemen. Indien gij (familieleden) vreest, dat zij Allah's bepalingen niet in acht kunnen nemen, dan zal er voor geen van hen beiden zonde zijn in hetgeen zij teruggeeft om daardoor vrij te worden. Dit zijn de door Allah voorgeschreven beperkingen, overschrijdt ze daarom niet; wie de door Allah voorgeschreven grenzen overschrijden, zijn overtreders. Indien hij van haar (ten derden male) scheidt, is zij voor hem niet meer geoorloofd, voordat ze een andere echtgenoot heeft gehuwd en indien deze van haar scheidt, zal het voor hen geen zonde zijn, tot elkander terug te keren, indien zij er van overtuigd zijn, dat zij de door Allah voorgeschreven beperkingen in acht zullen nemen. Dit zijn Allah's bepalingen, welke Hij aan de mensen, die kennis hebben duidelijk maakt. } (Soorah al-Baqarah, Aayah 229-230).

En Allah heeft het opnieuw trouwen met een vrouw die voor de derde keer werd gescheiden totdat ze met iemand anders is getrouwd niet verboden, omdat mensen in het begin van de missie van islaam scheidden en iemand terugnamen zo vaak als ze wilden; toen werd een man boos op zijn vrouw en zei tegen haar: Ik zweer bij Allah, ik zal je nooit verzorgens (al seen vrouw) noch zal ik van je scheiden. Dus, ze vertelde dat aan de Profeet (sal-Allaahu 'alayhe wa sallam) waarop Allah openbaarde:

{Is de echtscheiding twee keer geschied, behoud haar dan op behoorlijke wijze of zend haar met vriendelijkheid weg. } (Soorah al-Baqarah, Aayah 229),
en heeft Allah het toegestane aantal scheidingen tot drie beperkt, uit genade voor de vrouwen tegen hun mannen.
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Huwelijk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Stichting Moskee Al-Mohsinien Meppel :: Algemeen :: Huwelijk-
Ga naar: